Advertisements

This is the solution for a Dutch text adventure. It’s possible to play in two modes: censored and uncensored. Due to the nature of the game you can only finish it in uncensored mode.

De kaart van het hele gebied kan je hier zien.

Om de ongecensureerde versie te activeren, toets je IK LAST ER WEL PAP VAN en bevestig je met J.

Je begint op het Stationsplein. Met BEZIT zie je wat je bij je hebt. KIJK FOTO om de familiefoto te bekijken. Er staat ook een nummer op. Noteer het nummer. KIJK HELM en KIJK HANDSCHOENEN. Aangezien je niet meer met de brommer weg gaat, LEG HELM en als je het nummer weet, LEG FOTO. 

Advertisements

ZOEK de omgeving af en zie de afvalbak. VOEL AFVALBAK om de inhoud te doorzoeken en je vindt een berehap. PAK BEREHAP en ga ZUID naar het Prins Hendrik Plantsoen. ZOEK om te zien dat de tram net vertrekt.

Wederom een afvalbak dus VOEL AFVALBAK om deze keer na ZOEK, een injectienaald er uit te vissen. NEEM NAALD en loop OOST naar het Front. Dan nogmaals OOST naar de Zeedijk waar een junk zit.PRAAT JUNK om te ontdekken waar hij naar op zoek is. Is dat toeval!  GEEF INJECTIENAALD aan de junk die je dankbaar is en iets laat vallen. Met ZOEK zie je dat het een mesje is. NEEM MESJE en ga ZUID naar de Achterzijds Voorburgwal. Niet veel te zien dus OOST naar de Gelderse Kade waar een bedelaar zit. PRAAT BEDELAAR om te zien dat hij blind is. Wellicht het bakje met geld roven? Beter van niet, het beland je in de bak.

Ga ZUID verder over de Gelderse Kade en nogmaals ZUID naar het eind. Niet veel te doen op de kade dus nogmaals ZUID naar de Nieuwmarkt. Hier staat een venter. PRAAT VENTER om veel te weten te komen. Hij vertelt je over je broer en zus, over El Naso en zijn sleutels.

Go OOST het café in aan de Keizersgracht. Hier zitten een man en vrouw aan tafel. PRAAT DAME om er achter te komen dat je met de man moet praten. PRAAT MAN. Het blijk inspecteur Backker te zijn. Hij vertelt over El Naso en zijn boekhouding.

Ga WEST en dan ZUID naar de Amstel. Ga nu ZUID naar de Heregracht en WEST naar de Utrechtse Straat. WEST naar het Rembrandtplein en nogmaals WEST naar het Thorbeckeplein. Nu NOORD het café in. PRAAT DAME om meer te weten te komen over je broer en zus en een hint richting de Febo. Indien er niemand is om mee te praten kan je met ZUID en NOORD net zo lang proberen tot er iemand antwoord geeft.

Ga ZUID over het Thorbeckeplein en ZUID naar de Heregracht, Dan ZUID naar de Vijzelstraat en nogmaals ZUID naar het Museumplein. Nu WEST waar een telefooncel staat. Je hebt hier een card voor nodig en de telefoon is nu kapot. Hopelijk wordt ‘ie binnenkort gemaakt. Ga WEST naar de P.C. Hooftstraat.

Hier bij de counter van McDagoberts staat een lachende man. KIJK COUNTER en PRAAT MAN. Gijs blijkt hier te hebben gewerkt en heeft zijn pasje achtergelaten. NEEM PASJE en KIJK PASJE om te zien dat je een pincode nodig hebt.

Ga OOST en nogmaals OOST terug naar het Museumplein. Nu NOORD naar de Vijzelstraat, NOORD naar de Heregracht en nogmaals NOORD naar het Thorbeckeplein. OOST naar het Rembrandtplein en NOORD naar de Amstel.

Er staat een fiets. KIJK FIETS om de zadeltas te zien en OPEN ZADELTAS om te zien wat er in zit. PAK POETSLAP die op de grond gevallen is. Ga NOORD naar de ijssalon. KIJK IJSSALON om te zien dat ‘ie gesloten is. Er staat iets op de deur dus KIJK DEUR. Ook dat maar eens verder onderzoeken.

Ga WEST naar de brug. Op zich niet veel bijzonders. KIJK BRUG om meer te weten te komen over de directeur van Vobis. Ga NOORD over het Rokin en NOORD naar de hoek van de Nadorststeeg. Hier hangt een affiche dus KIJK AFFICHE om te zien wat voor winkel hier nu gevestigd is.

Ga OOST naar de Enge Lombardsteeg en NOORD restaurant Bon-Ton in. Er zitten een dame en een heer aan de bar. KIJK DAME en PRAAT DAME. Ze heeft niet veel te zeggen. PRAAT MAN en er valt iets op de grond. NEEM METROKAARTJE. Ga ZUID terug naar de ingang en WEST naar de Nadorststeeg.

Ga nu WEST naar de Dam. Achter op het monument zit een poster. LEES POSTER. Het is reclame voor Club Xclusive. Ga NOORD naar de draaiorgelman. PRAAT ORGELDRAAIER om er achter te komen waarom hij zelf niets doet. GEEF HANDSCHOENEN en als dank geeft hij je een plattegrond. PAK PLATTEGROND en KIJK PLATTEGROND om te zien hoe je in de Bijlmer terecht kan komen. Nu je deze informatie hebt, LEG PLATTEGROND. Ga nu ZUID terug naar het monument op de Dam.

Ga vanaf het monument ZUID de Kalverstraat in. Dan nogmaals ZUID naar de modezaak. KIJK SCHAPPEN of er een bewaker staat. Zo ja, ga dan ZUID en NOORD net zo lang tot hij weg is. Dan zie je kleding met een nylondraad en musketonhaak. KIJK MUSKETONHAAK. Dat gaat niet lukken. KIJK NYLONDRAAD. Dat heeft meer kans van slagen.  SNIJ NYLONDRAAD om een stuk kleding op de grond te zien vallen. Het mesje is niet meer nodig dus LEG MESJE.

PAK BIVAKMUTS en ga ZUID naar de hoek van Kalverstraat en Spui. Hier is een goot en als je verder kijkt en zoekt vind je een hond in de goot. Laat hem maar met rust want het levert alleen ellende op. Ga WEST naar de hoek van de Singel en Raamsteeg en van hier ZUID over de Singel ter hoogte van de Heisteeg. Je kan hier een sticker vinden alleen zijn de lettertjes te klein om te lezen.

Ga ZUID naar het Leidseplein. Er staat hier een jongeman. KIJK MAN om meer te weten te komen en PRAAT MAN om te horen dat hij de  discotheek niet in mag. Ga WEST om de desbetreffende disco te vinden. Er staan een man en vrouw en stripper.

PRAAT MAN en hij vertelt je over El Naso. Ga OOST terug naar het Leidseplein en nogmaals OOST naar het Chinees restaurant. Er zit een man te wachten dus PRAAT MAN. Als je dat doet valt er iets uit zijn zak. ZOEK en vind de bril. NEEM BRIL en verlaat de zaak WEST.

Ga ZUID naar de shoarmatent. Ga nogmaals ZUID naar het toilet van de zaak en hier vind je je broer. PRAAT GIJS. Aangezien je de bivakmuts hebt, vertelt hij je van zijn pinpas (die heb je al) en de pincode. KIJK TOILET om achter de code te komen.

Ga NOORD naar de ingang van de shoarmatent en NOORD terug naar het Leidseplein. Nu nogmaals NOORD naar de Singel waar je de sticker zag. LEES STICKER en nu je de bril hebt, lees je het telefoonnummer van het VVV. De bril is niet meer nodig dus LEG BRIL.

Nu een stuk terug: NOORD en OOST terug naar de hoek van de Kalverstraat. Dan NOORD en NOORD door de Kalverstraat en NOORD naar de Dam. Aangezien dit een centrale plaats is, is het wellicht handig om voorwerpen die niet direct nodig zijn weg te leggen dus LEG BIVAKMUTS en LEG POETSLAP. Ook LEG METROKAARTJE.

Dan een laatste keer NOORD naar de Mandemakersteeg waar je een draaiorgelman vind. Ga OOST naar het postkantoor en NOORD het gebouw in. Hier staat een pin-automaat dus een mooie gelegenheid om geld op te nemen. KIJK AUTOMAAT om de instructies te zien en te volgen: PLAATS PASJE.

Voor de pincode TOETS 7287 en NEEM GELD. Ga NOORD het postkantoor in en PRAAT MAN om te zien wat er te koop is. KOOP CALLCARD en NEEM CALLCARD. Ga nu ZUID naar de pinmachine en ZUID naar de ingang en dan WEST naar de orgeldraaier. ZUID naar de Dam en OOST naar het Rokin. Er zit een affiche op de muur. LEES AFFICHE. Dit moeten we onthouden! Ga ZUID het Rokin op en OOST naar de ingang van de WordPerfect Office. Ga nogmaals OOST naar de receptie van het kantoor. PRAAT MAN om te horen wat er mogelijk is. KIJK PRIKBORD om te zien dat de taxi nu ook andere bestemmingen heeft,

Ga NOORD naar de postafdeling en STUUR MAIL. Dan ZUID terug naar de receptie en ZUID naar de opslag. Er ligt een paspoort. NEEM PASPOORT en KIJK PASPOORT. Het is een vervalst document. LEG PASPOORT.

Ga NOORD naar de receptie en WEST naar de ingang. Dan WEST en ZUID naar de Grimburgwal en  OOST naar de ijssalon. Dit is bekend terrein. Ga ZUID naar de Amstel en ZUID naar het Rembrandtplein. Dan WEST naar het Thorbeckeplein en ZUID naar de Heregracht. Nogmaals ZUID naar de Vijzelstraat en ZUID naar het Museumplein.

Ga OOST naar het Concertgebouwplein en ZUID naar de ingang van de Bruna winkel. Ga nogmaals ZUID de Febo in. KIJK MAN en PRAAT MAN om er achter te komen dat hij van alles eet. GEEF BEREHAP en krijg autosleutels als dank. NEEM AUTOSLEUTELS en KIJK AUTOSLEUTELS. Nu de auto nog…

EET KROKET en gooi de heleboel er weer uit. Pas nu zie je het bierviltje op de grond. NEEM BIERVILTJE en KIJK BIERVILTJE. Een dubieus merk. Nu je dit weet, LEG BIERVILTJE. Ga nu NOORD en nogmaals NOORD naar het Concertgebouwplein en OOST naar het Vondelpark. Dan nogmaals OOST naar de Koningslaan om een auto aan te treffen. KIJK AUTO en KIJK STOELEN. Dan VOEL STOEL. Na KIJK zie je een ploertendoder. NEEM PLOERTENDODER.

Ga WEST naar het Vondelpark en WEST naar het Concertgebouwplein. Dan nogmaals WEST naar het Museumplein en WEST naar de telefooncel in de Paulus Potterstraat. LEG CALLCARD aangezien je die toch hier nodig zal hebben.

Nu ZUID naar de ingang van Vobis. Ga WEST de winkel in en PRAAT MAN. Via de kleine lettertjes van de sticker weet je hoe de directeur heet dus NOEM LIEVEN. Je krijgt als dank een brief. NEEM BRIEF en LEES BRIEF.

Meer informatie over je broer en zus en over de boekhouding. En blijkbaar is er ook een hotelpas zoek. LEG BRIEF. Ga OOST en NOORD naar de telefooncel. Ga nog een keer OOST en NOORD naar de Vijzelstraat. Dan NOORD en nog een keer NOORD naar het Thorbeckeplein.

OOST naar het Rembrandtplein en NOORD naar de Amstel. Nogmaals NOORD naar de ijssalon. WEST naar de hoek van het Rokin en NOORD over het Rokin NOORD naar de Nadorststeeg. Tot slot WEST naar de Dam. Even wat spullen wisselen: LEG PLOERTENDODER en  NEEM POETSLAP.

Tijd om naar de Wallen te gaan. Ga WEST en ZUID naar de taxi en RIJ WALLEN. Na aankomst ga OOST naar een steegje waar je een wapenhandelaar aantreft. KIJK MAN en PRAAT MAN. Dan KOOP WAPEN en NEEM WAPEN. Ga WEST terug naar de hoofdstraat en ZUID. Hier zitten dames achter de ramen.

KIJK RAMEN en KIJK DAME om je zus te vinden. Wat doet zij hier? PRAAT JANNETJE om erachter te komen waarom ze hier zit. Ga WEST een eng steegje in. KIJK MAN en PRAAT MAN. Vervolgens KOOP DRUGS en ZOEK wat er uit het raam komt. NEEM SPEED en ga OOST en OOST naar de ingang van een sexshop.

Ga nogmaals OOST de shop in en KIJK MANNEN. Dan PRAAT MANNEN om genomen te worden en iets op de grond te zien liggen. NEEM PAMFLET en LEES PAMFLET. Het is een hint over het gebruik van de ploertendoder. Het pamflet is niet meer nodig dus LEG PAMFLET. Dan KOOP PRETPAKKET bij de balie. NEEM PRETPAKKET en ga de winkel uit: WEST.

Ga WEST naar de ramen en ZUID. Dan  WEST alwaar een man met lange jas staat. Negeer deze en loop verder WEST de steeg in. Hier is de ingang van Club Erodorado. De deur heeft een bel dus DRUK DEURBEL en de deur gaat open. KIJK DAMES en PRAAT DAMES. Blijkbaar zijn de autosleutels niet genoeg. LEG AUTOSLEUTELS.

Ga NOORD de toiletten in waar een junk ligt. KIJK JUNK en VOEL JUNK om vervolgens een agenda op de grond te zien vallen. NEEM AGENDA en LEES AGENDA. Als je dat gedaan hebt en de nummers hebt genoteerd, LEG AGENDA. Je zou kunnen proberen de spiegel te poetsen maar mij is dat niet gelukt. LEG POETSLAP.

Ga ZUID en ZUID weer terug naar de steeg en OOST en OOST terug naar de hoofdstraat. MET NOORD en NOORD en WEST sta je weer terug op de Dam. LEG SPEED en LEG WAPEN. We gaan nu naar de Bijlmer. Dit kan heen met de metro of de taxi, terug alleen met de metro! Dus NEEM METROKAARTJE en ga WEST en ZUID naar de taxi (korte route).

Vertel de chauffeur RIJ BIJLMER en je wordt ergens in de Bijlmer afgezet. Ga WEST het flatgebouw in. DRUK LIFTKNOP. Ogenschijnlijk gebeurt er niets maar je kan nu WEST de gallerij op. Wat zei de plattegrond ook weer? Dan nog 4 keer west. Dus WEST, nogmaals WEST. En WEST gevolgd door WEST. Nu sta je voor een deur met deurmat. KIJK DEURMAT en VOEL DEURMAT. Daar is de sleutel! NEEM SLEUTEL en OPEN DEUR.

Ga NOORD naar het balkon alwaar een dame ligt te zonnen. KIJK DAME en PRAAT DAME om er achter te komen dat het de ex van El Naso is. GEEF PRETPAKKET en in ruil geeft ze jou de code van de kluis van El Naso.

Ga ZUID naar de voordeur en OOST, dan OOST, nogmaals OOST en een laatste keer OOST naar de lift. DRUK LIFTKNOP om weer naar beneden te gaan. Ga OOST de Bijlmer in en nogmaals OOST. Dan ZUID naar de roltrap en ZUID naar het perron. Hier kan je met GA METRO terug naar het Centraal Station.

Ga WEST naar het Stationsplein en ZUID naar het Prins Hendrikplantsoen. Dan WEST naar de Prins Hendrikkade en ZUID naar de draaiorgelman en nogmaals ZUID naar de Dam. NEEM WAPEN en NEEM SPEED. Dan NEEM PLOERTENDODER. Tijd om zaken te gaan doen.

Ga OOST, dan ZUID en ZUID en weer OOST naar de ijssalon. Dan ZUID en ZUID naar het Rembrandplein. Nu ZUID naar het jazzcafe.Er zit hier een relschopper. PRAAT MAN om er achter te komen dat zijn auto stuk is en hij door zijn speed heen is. GEEF SPEED aan de man en in ruil zet hij een fles onder tafel. NEEM DRANK en ga NOORD de kroeg uit.

Ga OOST naar de Utrechtsestraat en OOST naar de Heregracht.  Nu NOORD naar de Amstel, NOORD naar de Nieuwmarkt. Nogmaals NOORD naar de Geldersekade en nogmaals NOORD naar de hoek van de Koningsstraat. Een laatste keer NOORD naar Stormsteeg waar de bedelaar zit. GEEF FLES aan de bedelaar en in ruil krijg je een kammetje toegeworpen. NEEM KAMMETJE.

Ga terug waar je vandaan kwam: ZUID naar de Koningsstraat, ZUID naar de Geldersekade. Dan ZUID naar de Nieuwmarkt en ZUID naar de Amstel. Nogmaals ZUID naar de Heregracht. Nu WEST naar de Utrechtsestraat en WEST naar het Rembrandtplein. Nogmaals WEST naar het Thorbeckeplein en dan ZUID naar de Heregracht. ZUID naar de Vijzelstraat en ZUID naar het Museumplein.

Ga WEST naar de telefooncel en WEST naar McDagobert. Dan WEST de Vondelstraat in. Als je de ploertendoder niet zou hebben, zou je hier twee mannen aantreffen die vervelende dingen met je doen maar je hebt de hint gelezen op het pamflet: ploertendoder=pleite.

Ga NOORD naar het Jaciob van Lennepkanaal en WEST naar de Kinkerstraat. Hier is het nog rustig. Nu NOORD naar de Nickeriestraat waar jongerenclub Bob Marley zit. Ga OOST de club in. KIJK MAN en PRAAT MAN. Blijkbaar heeft hij een kammetje nodig. GEEF KAMMETJE en in ruil geeft hij jou een introductie. NEEM INTRODUCTIE en LEES INTRODUCTIE. Nu kan je bij Club Xclusive naar binnen!

Ga WEST de club weer uit en NOORD de Crijnssenstraat in. KIJK hier om een man achter het raam te ontdekken. PRAAT MAN om achter de procedure te komen: hotel pas, kluiscode en inspecteur bellen. Dit vertelt hij je alleen maar omdat je een wapen in je handen hebt.

Ga NOORD naar de Haarlemmerstraat alwaar een tram staat. Ga WEST om met de tram naar de Dam te gaan. LEG PLOERTENDODER en LEG METROKAARTJE. Dan NEEM AUTOSLEUTELS. Ga nu WEST over de Dam en WEST naar de ingang van de Raadhuisstraat. Nogmaals WEST naar de ingang van Club Xclusive. Er zit een zoemer en met DRUK ZOEMER sta je binnen. Goed dat je de introductie hebt.

Ga WEST naar de drie dames en PRAAT DAMES. Met de autosleutels bij de hand, vertellen ze je over de lade. OPEN LADE en jawel! NEEM HOTELPAS. Ga OOST en NOORD om de club te verlaten en OOST terug naar de hoek van de Spuistraat.

Nu OOST naar de Dam en NOORD naar de ingang van het Glasnostolski. Ga NOORD de lobby in en NOORD naar de deur van de hotelkamer. Nu je het pasje hebt, OPEN DEUR en ga NOORD de kamer in.

De kamer lijkt leeg maar na WEST naar de werkkamer vind je NOORD de kluis. Om te openen, DRAAI 25093 en de deur schiet open. KIJK KLUIS en realiseer je dat je nu de politie moet bellen. Ga ZUID, dan OOST en ZUID naar de deur. Dan ZUID door de lobby en ZUID het gebouw uit. Nogmaals ZUID de dam op en ZUID naar de taxi.

Ga met de taxi OOST naar het Rembrandtplein en dan WEST naar het Thorbeckeplein. ZUID naar de Heregracht en ZUID naar de Vijzelstraat. Tot slot ZUID naar het Museumplein en WEST naar de telefooncel. NEEM CALLCARD en BEL 06-11.

 

Game source: A copy of the game was found here on the internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.